Rólam mondták

"Ami tetszik abban, amit és ahogy csinálsz, hogy soha nem kérdőjelezed meg azt (vagy én nem tapasztaltam ilyet eddig), hogy az, amire valaki vágyik, amit célul tűzött ki, az "jogos-e". Ezt azért emelem ki, mert ezzel volt már egy negatív tapasztalatom."
Hidvéginé Dr Török Mária

2013. május 3., péntek

Sok munka = eredmény?



A 2013-as tanácsadói konferencián Fodor Valéria előadásában tette fel ugyanezt a kérdést, melyhez egy OECD kutatási eredményt is mellékelt:


Amint látszik, az országonkénti éves munkaórák mennyisége nem függ össze az országok teljesítményével. (Bár a GDP-t sokszor az országok jóllétének mutatójaként emlegetik, a teljesítményt méri – még ha nem is pontosan, – hiszen az a végső felhasználásra szánt termékek és szolgáltatások összességének értéke.)
Országok szintjén tehát egyértelműen kimutatható, hogy a sok munka NEM egyenlő az eredménnyel. És mivel az országok eredménye sok-sok egyéni eredményből tevődik össze, nagy általánosságban elmondható ez az egyéni teljesítményekre is. Egyetértesz?



Jártál már valaha úgy, hogy bár majd leragadtak a szemeid, vagy húzott kifelé a gyönyörű napsütéses idő, esetleg a kiskertedből befelé a hűvös szoba, de te toltad, nyomtad, csináltad, mert „ennek ma még meg kell lenni”?
Vagy esetleg úgy, hogy minden pillanatban félúton elfelejtetted, hogy miért is indultál, mihez is nyúltál, vagy mit is akartál mondani, de a gyerekkel még muszáj volt leülni leckét írni vagy játszani, vagy vacsorát készíteni a férjednek, vagy férfiak esetében pl. rendbe tenni az elromlott csapot?

Ilyenkor a sok munka mindig eredménnyel járt? Vagy talán helyesebb így fogalmaznom: a sok munka mindig értékelhető és jó eredménnyel járt?
Soha nem volt olyan, hogy a gép előtt töltött hosszú idő után megfájdult a fejed? Vagy a kiskert rendezése után alig tudtál lábra állni, úgy fájt a derekad, a térded? Vagy a mosogatás közben eltört egy tányér? Vagy hogy a gyerekkel töltött időnek sírás lett a vége? Hogy odaégett a párodnak készített rántotta? Vagy hogy elfelejtetted elzárni a vizet csapszerelés előtt?

Ha magadra ismertél, akkor jó eséllyel te is a zászlódra tűzheted a jelszót: „Erőltesd meg magad!” Aki mindig aktív, tevékeny és soha sem tud egy jóízűt pihenni.


Mit tehetsz, ha néha már úgy érzed, terhes neked ez a nagy hajtás?
Engedd meg MAGADNAK a szünetet! Mondd ki magadnak: most már elég, most pihenek, hogy utána jobban bírjam és hatékonyabb lehessek!

Hogyan érheted ezt el?
  • Tervezz be többletidőt a tevékenységeidre! Ha úgy gondolod, 30 perc alatt fel tudod kapálni a kertet, akkor tervezz rá tudatosan 45-öt. Vagy akkor nem jutna időd még az ablakpucolásra/csapszerelésre is? Bocsánat! Úgy értettem, hogy terhes neked ez a nagy hajtás. Ha nem az, akkor gratulálok, hogy sikerült megtalálnod az egyensúlyt a pihenés és a munka között! Teljesítményed és eredményed ez esetben valószínűleg inkább a németekéhez hasonlít. ;)
  • Találd meg azt az időpontot a napodban, hetedben, amikor 45 perced is van minderre, nem csak 30! Ja, hogy akkor nem marad idő mosogatni, teregetni, harmadjára is felsöpörni? Biztos, hogy a betervezett feladatok között semmi sem várhat egy kicsit azért, hogy pihenhess és utána hatékonyabb és gyorsabb légy?
  • Engedj meg magadnak pihenőidőt is! Például ülj le és beszélgess egyet a pároddal, gyermekeddel, miután hazaértél. Ha közben rád törne a lelkiismeretfurdalás, mondd magadnak: „Most úgy döntöttem, hogy pihenéssel / beszélgetéssel / feltöltődéssel töltöm az időm. Ja, hogy te mindig munka után egyből a kertbe mész? Jaj, bocsánat, hogy én meg hagynám, hogy a 15 perc pihenés alatt egy gazzal több nőjön a kertedben! :)
Próbáld ki ezt a megengedő magatartást magaddal szemben egy teljes hónapig. Most épp egy zsigeri működést próbálsz lecsökkenteni az életedben, ez nem megy gyorsan. Meg kell tanulni és mint minden tanulási folyamat, ez is hosszú. És ne is várd, hogy teljesen meg tudod szüntetni személyiségednek ezt a részét. Az lehetetlen. De ha tényleg akarod, akkor kezelhetővé tudod tenni.

Mit gondolsz, mi lehet a legnagyobb akadály? Hogyan fogod kezdeni? Úgy érzed, neked ennél több segítség kell? Tedd fel kérdéseidet, mondd el véleményedet itt alul, a megjegyzésekben – akár névtelenül is! Ígérem, válaszolni fogok rá!




Széles Anikó
coach, piac- és közvéleménykutató
 
+36-20-421-1371
aniko.szeles@gmail.com
Skype: iranytuaniko


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése