Rólam mondták

"Ami tetszik abban, amit és ahogy csinálsz, hogy soha nem kérdőjelezed meg azt (vagy én nem tapasztaltam ilyet eddig), hogy az, amire valaki vágyik, amit célul tűzött ki, az "jogos-e". Ezt azért emelem ki, mert ezzel volt már egy negatív tapasztalatom."
Hidvéginé Dr Török Mária

A coachingról

Túllépnél végre egy régóta megoldatlan problémádon?
Vagy nem tudod, hogyan oldd meg a kihívást, ami előtt állsz?
Eleged van a tanácsokból, de jól jönne valaki, aki segít rendezni a gondolataidat, megláttatni a saját megoldásodat és irányba állítani?
Szánj csak egy kicsivel több időt magadra és a vágyaidra, mert így lehetsz te is sikeres, boldog és elégedett ember!Röviden:
A segítségemmel sokkal hamarabb képes leszel megtalálni a saját magad útját az előtted álló feladatok vagy problémák megoldásához, mint ahogy azt egyedül, segítség nélkül tehetnéd, így az eredményeket is sokkal hamarabb és sokkal biztosabban el tudod érni.A coach szó eredete


A „coach” (ejtsd kb.: kócs) mint főnév a mai angolban elsősorban edzőt valamint (távolsági) buszt jelent. Ha beírjuk egy szótárba (pl. ide), akkor kissé árnyaltabb képet kapunk – talán arról is, hogy hogyan jön össze ez a kettő: a „coach” az, ami vagy aki elvezeti a másik embert a céljához.

Nem mellékesen: A szó maga azon kevés angol szavak egyike, amely magyar eredettel bír: a Komárom-Esztergom megyei Kocs községről kapta nevét, ahonnan a gyors és könnyű „kocsi szekér” a maga korában forradalmi újításként indult világhódító útjára. (ld.: a kocsi kocsiról valamint a coach szóról, a zöld bejegyzés C16 megjelöléssel, ahol az is látszik, hogy minden nagyobb európai nyelvben megtalálható ez a magyar eredetű szó)

A coaching az ebből a szóból képzett fogalom, szótári jelentés szerint edzés, trenírozás, korrepetálás vagy kocsizás.

A magyar nyelvben még mindig igen változatos jelentéstartalommal használják az angol coach és coaching szavakat. Talán ezért is volt, hogy amikor másoknak mondom, hogy mivel foglalkozok, ha nem azt kérdezik, hogy „az mi?”, akkor azt: „És mit tanítasz?”. Abban a szemléletben, amelyet én is képviselek, a coach-ra talán a „szellemi edző” fordítás a legtalálóbb.


Mit tesz a coach, mint „szellemi edző”?

Én, mint coach, abban tudok segíteni neked, hogy megtaláld a vágyaidhoz, céljaidhoz vezető utakat, vagy a megoldásokat a problémáidra. Mert út és lehetőség mindig több van, csak néha nem látjuk a fától az erdőt. Ilyenkor jól jöhet egy külső szemlélő, aki rávezet arra, hogy olyan szemszögből láthasd magad, amelyben ott a válasz például a következő kérdésekre:
mit is szeretnél igazán,
mit tehetsz azért,
mit kell átgondolj,
ki vagy te valójában, vagy
ki szeretnél lenni
 hogy olyan eredményeket érhess el, amilyeneket magad sem gondoltál volna korábban.

A coaching folyamatban A LÉNYEG MINDIG TE VAGY ÉS AZ, AMIT EL SZERETNÉL ÉRNI. Minden, amit közben együtt teszünk, az ennek van alárendelve. A módszereket, amelyekkel dolgozom, rád szabom és az élethelyzetre, amelyben vagy. Így tudlak igazán TÉGED támogatni, motiválni, megerősíteni a fejlődésben, az előtted álló feladatok, kihívások, nehézségek önálló megoldásában, valamint az önismereted fejlesztésében.


Kinek és miben tud segíteni a coach?

Mondhatnánk, hogy mindenkinek. De a coach sem varázsló. Így ha te nem adod hozzá a magadét, én sem tudok eredményt garantálni. Ellenben, ha te valóban változni szeretnél és együtt dolgozol velem, akkor mindössze annyit kérek tőled, hogy légy együttműködő, vagy legalább kíváncsi, valamint őszinte – önmagadhoz is. De ez utóbbi egyszerűbb, mert ebben úgyis segítek a kérdéseimmel. :)
Én irányt tudok mutatni, amely nagy sebességgel rávezet a megoldás útjára – innen a név is :) – segítek, hogy elindulj, megtedd az első lépéseket, de a megoldás maga, az a te feladatod. Ily módon a cselekedet és az eredmény felelőssége a tiéd. Az én felelősségem pedig az, hogy az útkeresés során a legjobb tudásom szerint vezesselek.

A coaching a sikeres emberek, vezetők, vagy a sikerre törekvők segédeszköze. Azoknak kínál igazán megoldás, akik maguk is megtalálnák azt – csak így előbb akadnak rá! Ez a coaching paradoxona!

Keress meg magánemberként, vezetőként, tulajdonosként, vállalkozóként, alkalmazottként, vagy bármilyen titulusban, a megoldás garantált.


Milyen élethelyzetre, problémára, feladatra tudsz választ találni a coach segítségével?

Bármilyen kérdésre! Íme néhány példa:

 • Mindig vitába keveredek a párommal / anyámmal / anyósommal / főnökömmel / munkatársammal / beosztottammal / stb.
 • Úgy érzem, hogy összecsaptak a fejem felett a hullámok.
 • A cégemmel új irányt kellene venni.
 • Megrekedt az életem, nem is tudom, merre tovább.
 • Menjek külföldre, vagy maradjak itthon?
 • Nincs önbizalmam a munkámban / magánéletemben / párkapcsolatomban / stb.
 • Munkahelyet / szakmát szeretnék váltani.
 • Vállalkozásba szeretnék fogni.
 • Új felelősséget vagy egy nagy feladatot kaptam a munkahelyemen, és félek tőle.
 • Van egy nagy tervem, de nem merek belefogni.
 • Be kellene fejeznem az iskolát / le kellene vizsgáznom angolból.
 • Nem vagyok elég határozott.
 • A párkapcsolataim mindig nagyon rövid ideig tartanak és/vagy vitákkal teliek.
 • Szeretném jobban megismerni magam.
 • Mindenem megvan, mégis olyan üresnek érzem magam és/vagy az életem.
 • Céltalan vagyok.
 • Már nem tudom ugyanazt a teljesítményt nyújtani a munkahelyemen / a sportban / otthon, mint régen.

Rengeteg mindent tudnék még sorolni, de talán már ez is elég ahhoz, hogy lásd, mit jelent az, hogy „bármilyen kérdésre” megoldást tud adni a coaching.


A blogról

A blogbejegyzésekben ezekhez a témákhoz kapcsolódóan adok olyan támpontokat, amelyeket ha akár magadban, akár egy téged jól ismerő emberrel beszélgetve átgondolsz, máris nagy lépést tettél afelé, hogy irányt válts és megtedd az első lépést a kívánt változás felé.

Ha pedig úgy látod, érzed, jól jönne valaki, aki profi módon foglalkozik veled és tovább is visz ezen az úton, aki motivál, támogat, biztosan megtartja a titkodat és sohasem ítélkezik, keress bátran.

Ha kérdésed, témajavaslatod van, akkor is várom szeretettel jelentkezésed.


Mi az a coaching folyamat?

Biztosan föltűnt már, hogy sokszor használtam a folyamat szót. Coaching-ban már egyetlen találkozás, úgynevezett „ülés” is mindig változást hoz és konkrét esetre 2-3 találkozás már  végső megoldást adhat. De ahhoz, hogy a változás ne csak egyetlen feladat vagy probléma megoldásában segítsen, hanem később önállóan is könnyedén és sikeresen túllépj hasonló helyzeteken, hogy az önismeretedben is megerősödj, ahhoz általában 5 találkozás szükséges – és elégséges. Néha több. Mert a coachingban egyfajta tükröt tartok és rávilágítok dolgokra, összefüggésekre, lehetőségekre, amely biztos változást indít el benned, amellyel nem egyszerűen célba érsz, de azt is tudhatod, hogy hogyan folytasd az utad – immár nélkülem is. Ezt nevezem én folyamatnak. Azt az időszakot, amíg rendszeresen találkozunk és ami alatt te folyamatosan változol, alakulsz, akkor is, amikor épp nem vagyunk együtt.


Hogyan néz ki egy ülés?

Külső szemlélő számára egyszerű beszélgetésnek tűnhet. Ez a beszélgetés ugyanakkor egy olyan struktúra mentén halad, amelynek eredményeképpen rávezetlek arra, hogy meglásd a már benned rejlő lehetőségeket és legyőzd az utadba kerülő akadályokat. A beszélgetésben én elsősorban kérdezek, te pedig válaszolsz. Ugyanakkor néha megkérlek apróbb feladatokra, vagy talán inkább úgy mondanám, játékokra. Olyan eszközök ezek, amelyek segítik, hogy elmélyedj a benned lévő lehetőségek, tapasztalatok, tudás és tehetség tárházában és így könnyebben megtaláld a lehetséges megoldásokat.
Így a folyamat eredménye mindig az, ami igazán a tiéd, nem pedig belőlem fakad. Ez garantálja a valódi változást, azt, hogy tényleg elindulsz a megvalósítás irányába, nem csak azt tudod, merre kellene menni.

Egy alkalom általában 1-1,5 óra, némely eszköz használata esetén 2 óra. A folyamat során 1 vagy 2 hetente találkozunk, megbeszélés szerint.


Mi NEM a coach?

A coach nem pszichológus – bár nagyfokú pszichológusi ismeretekkel bír. Itt a változás a lényeg, amely a jelenben meglévő lehetőségeidből, képességeidből, tudásodból, tapasztalataidból indul ki és a jövőd felé tart, és nem a múltad kérdéseire, fájdalmaira, félelmeire helyezzük a hangsúlyt, így nem kell újraélned negatív érzéseket sem. Ebből következik a coaching folyamat rendkívüli eredményessége is.
Valamint ez egyben azt is jelenti, hogy mélyebb megismerést igénylő esetekben nem tudlak vállalni és magam irányítalak pszichológus kollégához.

A coach nem tanácsadó, nem tanár és nem „megmondó-ember”, aki kész megoldásokat javasol arra, hogy mit kell tenned, mit hogyan csinálj, aztán mehetsz Isten hírével. Hanem a benned lévő megoldásokat hozza felszínre – megtámogatva a saját ötleteivel, látásmódjával, ha szükséges.

A coach nem a problémád, célod, vágyad témájának szakértője, hanem a coaching szakma szakértője. Ez olyasmi, mint hogy a legjobb edzők többsége sem a legjobb játékosok közül kerül ki.

A coach nem beszélgetőpartner vagy panaszláda, akinek jól elmondhatod az összes gondod-bajod és majd jól megsajnál, hanem feltett szándéka, hogy a problémák és akadályok helyett a megoldásra koncentrálj és fejlődj.


Ki vagyok én, miért hallgass rám?

Szociológus-közgazdászként 9 évet foglalkoztam piackutatással. Első „igazi” munkahelyemen pályakezdőként indultam, de ügyvezetőnk kevesebb, mint 0,5 év alatt kinevezett a kutatási osztály projektjeinek elsőszámú felelősévé. Több, mint 1100 kérdőív lekérdezéséért feleltem, (kapcsolatot tartva az ügyfelekkel és a társosztályokkal,) mint vezető kutatási projektmenedzser egy olyan iparágban, amelyben a döntések legalább 70%-át perceken belül kell meghozni, hogy elkerüljük a felesleges hibákat vagy kiadásokat. Esetenként 100-nál több ember munkáját koordináltam, irányítottam, instruáltam. Kommunikációs képességeim leginkább ebben az „iskolában” fejlődtek.

Később a Jóisten külföldre irányított, ahol többet tanultam magamról, mint egész addigi életemben összesen: könyvekből, beszélgetésekből, „magányomban” és az imádságokban. Ez az időszak erősítette meg bennem az elhatározást, hogy coach leszek.

Választásom helyességéről álljon itt egy idézet egyik barátnőmtől, aki tanulmányaim alatt azzal indokolta, hogy vállalkozik „gyakorló ügyfélnek”, hogy nekem segítsen, mert volt benne szkepticizmus. A folyamat után viszont már ezt írta nekem:
„Tényleg nagyon köszönöm a segítséged! Sok hasznos dolgot tanulhattam magamról és a világról, az emberek működéséről. Mikor elkezdtük, pont azon voltam már egy ideje, hogy kéne egy pszichológus, akivel megbeszélhetem, megoldhatom a lelki problémáim, aki megerősít lelkileg. Ekkor jött a lehetőség veled. Féltem, hogy a barátságunk miatt nem fogok tudni úgy megnyílni, másképp alakul, mint kéne, de tévedtem. :) Ami a legnagyobb különbség egy pszichológushoz képest: a gyors eredmény. Hihetetlen jól kimondattad, kihoztad az emberből a megoldást. Rávilágítottál a lényegre, megismerhettem magam, a működésem.
A lelkesedésed lenyűgöz, nagyon élvezed, és az elért eredmények mellett ez az, amivel teljesen meggyőztél, hogy Neked ezt kell csinálnod, a coachingnak fontos helye kell, hogy legyen az életedben! :)”


Lépj te is a jobb élet útjára, foglalj időpontot most.
Egyszerűen csak kattints ide:Széles Anikó
coach, a szellemi edző

Aki működésbe hozza a belső iránytűdet

Keress bátran, ha kérdésed van, vagy csatlakozz Facebook csoportomhoz:

+36-20-421-1371
e-mail: aniko.szeles@iranytucoaching.huNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése