Rólam mondták

"Ami tetszik abban, amit és ahogy csinálsz, hogy soha nem kérdőjelezed meg azt (vagy én nem tapasztaltam ilyet eddig), hogy az, amire valaki vágyik, amit célul tűzött ki, az "jogos-e". Ezt azért emelem ki, mert ezzel volt már egy negatív tapasztalatom."
Hidvéginé Dr Török Mária

2014. július 9., szerda

1+7 tipp, hogy ne nyújts olyan csapnivaló teljesítményt a munkádban, mint tegnap a Brazil válogatott az övében


Előrebocsátom, egyáltalán nem vagyok fociszakértő. Ebből a vb-ből talán ebből a meccsből láttam a legtöbbet és ezt sem végig. Nem tudom, hogy mik voltak az előzmények, melyik csapat milyen taktikával lépett a pályára, vagy hogy mit kellene tudni az egyes játékosokról.
De értek annyira az emberekhez, hogy abból, amit láttam, neked is tudjak adni néhány jó tanácsot, hogy te soha ne kerülj olyan megalázó helyzetbe, mint tegnap a brazilok.



1. Figyelj oda a pihenésre – főleg lelkileg


Megfigyelted már, hogy amikor elcsigázott vagy, akkor az eredmények is nehezebben jönnek, akkor még az egyszerű hétköznapi feladatokban is hibát vétesz és még türelmetlenebb vagy – másokkal és magaddal szemben is? Ilyenkor a feladatok befejezése vagy a tudásod erősítése helyett csinálj inkább valami olyat, ami feltölt. Aludj, végy egy forró fürdőt, vagy sétálj.
A brazil válogatott sokkal jobb annál, mint amit tegnap láthattunk tőlük. Nem tudom, mivel töltötték a meccs előtt az idejüket, de talán többet kellett volna aludniuk vagy nagyokat beszélgetniük, esetleg valami mást és nem focit játszaniuk, mint újabb edzést tartani.

2. Ne görcsölj rá

Amikor fáradt vagy, akár testileg, akár lelkileg, akkor görcsösen akarod a megszokott eredményt. De a görcsösség megöli a kreativitást. Pedig a kreativitás segít neked megtalálni az újabb és újabb utakat, amelyek elvezethetnek a megoldsához.

3. Váratlan nehézségek értek? Gondold át, hogy mi az amid megvan (még) és hozd ki abból a lehető legtöbbet.

Vedd számba az erősségeidet, a pozitív tulajdonságaidat, képességeidet. Írd le őket, amíg meg nincs legalább 10-15. Ha elakadsz, gondold át, hogy mit mondanának rólad az egyes családtagjaid, az egyes barátaid, vagy az egyes kollégáid.
A brazil válogatottnak kiesett ugyan két kulcsembere, de vajon a többiek a pályán és a kispadon is elfelejtették mindazt, amit tudnak? Néha úgy tűnt, mintha ki sem mentek volna. Pedig ők még megvoltak. Jól voltak, ugyanannyit tudtak, mint akkor, amikor még a másik kettő is a pályán volt. De láthatóan elfelejtették, hogy mi mindenre is képesek. Te ne kövesd el ezt a hibát!

4. Gondold át az eddigi tapasztalatodat, amelyeket hasonló helyzetekben éltél át – akár pozitívak, akár negatívok azok.

Mit tanultál belőlük? Mi az, amit jól csináltál és érdemes most is alkalmaznod? Mi az, ami nem hozott eredményt, tehát nem érdemes ebben a helyzetben újra próbálkoznod vele? Legjobb, ha ezt is összeírod. Állj úgy neki a következő meccsnek (munkanapnak), hogy tudod: van muníciód, van már hasonló tapasztalatod, van mire építs!

5. Ne feledkezz meg a támogatóidról sem!

Írd össze, hogy ki mindenki segít neked a céljaidban. Akár azzal, hogy bízik benned, akár azzal, hogy alád dolgozik, akár a tudásával, akár azzal, hogy ugyanazt a célt szeretné mint te és ezért ő is tesz, akár azzal, hogy veled örül a sikereidnek. De még támogathat az ellenfél (az ellenséged, a „nemszeretem kolléga” is. Azzal, hogy motivál a győzelemre.
A brazil válogatott mögött biztosan ott állt a két kiesett játékos, az edzőjük, a kispadon lévő összes társuk, de még azok is, akik be sem kerültek a keretbe és sok millió brazil, akik a saját hazájukban szerették volna győztesként látni a csapatukat. Téged ki támogat?

6. Mit szeretsz abban amit csinálsz és/vagy miért csinálod?

Emlékeztesd rá magad, hogy mindig lásd a célt magad erőt. Ha nehéz is a mostani helyzeted, ez majd erőt ad. Nézz mindig arra, amiért teszed azt, amit tenned kell!

7. Mindig tudd: nem vagy egyedül!

A csapattársaid, azaz a munkatársaid is ugyanazért a fő célért küzdenek, mint te: hogy megmaradjon és fejlődjön az a cég, amely a munkát adja nektek. Lehet, hogy téged a sikerek motiválnak, őt a pénz vagy a csapat, vagy pont fordítva. De sem siker, sem pénz, sem csapat nincsen a közös munka nélkül.
A brazilok játékán tegnap nem volt felfedezhető a közös munka. Hamar rést is talált az ellenfél a kapujukhoz. Te ne adj teret a konkurens vállalatnak ahhoz, hogy elétek kerülve a cégednek le kelljen húznia a rolót. Még akkor sem, ha kis porszemnek érzed magad a gépezetben. Tegnap – én úgy láttam – minden egyes brazil játékos így érezte magát és mi lett az eredménye?


+1 Figyelj a másikra – mi az ő erőssége? Passzold oda neki a labdát, ha a következő helyzetben ő jobb, mint te.

Például kérdezz vagy kérj segítséget, ha elakadtál és fogadd el, amit felajánlanak. Közben se felejtsd el: a cél ugyanaz. Arra azért vigyázz, hogy a kapott segítségből tanulj is, hogy fejlődj és legközelebb is szívesen adjanak.

Sok sikert!



Az én segítségemet el tudod érni itt a blogon is hozzászólásokban, de a következő elérhetőségek bármelyikén is megtalálsz:
Széles Anikó


Iránytű coach - aszellemi edző

+36-20-421-1371
aniko.szeles@gmail.com
http://www.facebook.com/IranytuCoaching




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése