Rólam mondták

"Ami tetszik abban, amit és ahogy csinálsz, hogy soha nem kérdőjelezed meg azt (vagy én nem tapasztaltam ilyet eddig), hogy az, amire valaki vágyik, amit célul tűzött ki, az "jogos-e". Ezt azért emelem ki, mert ezzel volt már egy negatív tapasztalatom."
Hidvéginé Dr Török Mária

2014. május 4., vasárnap

Mire való a félelem és mire nem?




Az imént készítettem magamnak 2 bögre teát, amelyet a szobában áll szándékomban elfogyasztani. De mivel kezem is csak kettő van, jól megnéztem magamnak a helyzetüket az asztalon, majd lekapcsoltam a villanyt. Ekkor nyúltam utánuk. De azért bennem volt a félsz. Mi van, hogy ha eltévesztem a fogást és magamra borítom a forró italt? Éppen hogy csak hozzáértek ujjaim az egyik bögre füléhez, valami hirtelen
belenyílalt a kezembe. Csak egy pillanatig tartott, mert rögtön eljutott az agyamig, hogy ez a fogantyú külső része, nem lehet meleg!

Ugyanilyen módon hozhat elő belőlünk a félelem érzéseket, béklyókat, testi érzeteket és teheti azokat egészen valóságossá bármilyen helyzetben.

Van valami, amitől tartasz, amit nem mersz megtenni, nem mersz meglépni, amitől félsz? Valami, aminek nem látod a kimenetelét, nem érzed a megoldását vagy nem hallod a kisangyal útmutatását?

Vizsgáld meg, járd körül, figyelj rá oda, vajon nem lehet, hogy az érzékeid játszanak veled? Teljesen jogos az az érzés, béklyó vagy testi érzet, amit észlelsz? Nem lehet, hogy irreálisan erős? Hogy nem odaillő? Hogy csak a félelmeid vetítik oda?

A félelem hasznos. A félelem segít elkerülni a veszélyt. A félelem segít életben maradni.
De ha túl sokáig van jelen, ha irreálisan erős vagy nem odaillő, akkor már haszontalan.

Hogyan tudod legyőzni?
Nézz szembe vele! Járd körül, szedd szét darabokra. De jó alaposan ám, mint a kíváncsi kisgyerek a játékautóját! A bögrénél könnyű dolgom volt. Elég volt azt megvizsgálnom, hogy hol értem hozzá. Hogy a fül volt az a hely, annak is a külső széle. Az agyam villámgyorsan analizált és küldte is a választ: "a veszély elmúlt, nincsen, megnyugodhatsz. A fül külső szélét érzékelted."

Előttünk álló nagy feladatok, régóta nyomasztó problémák esetében ez a vizsgálat napokig, hetekig, sőt akár hónapokig is eltarthat. Ott sok-sok szempontot meg kell vizsgálj.

Például munkahelyváltás előtt azt, hogy mihez értesz igazán, mi fontos neked az új munkahelyeden, mi az, ami a leendő munkáltatódnak lesz fontos és te meg tudod és akarod adni neki, merre szeretnél haladni a karrieredben, mik a hosszabb távú céljaid és mi az, amit nem vagy hajlandó feladni ennek érdekében, mi az, amit igen, hogyan hat a munkahelyváltozás a családodra, a barátaidra, a lakhelyedre, a szabadidődre, a hobbidra és még hosszan-hosszan sorolhatnám. (Apropó, ezzel kapcsolatban van egy bejegyzés-sorozatom. Olvastad már? Itt kezdődik: Milyen munka való nekem?)

Ezek alapos átgondolása segít, hogy szétszedd a félelmed. Szétszedve már nem is lesz olyan félelmetes, hidd el! Egy előtted tornyosuló medve is félelmetes, de ha a vadász szétszedve tárja eléd, inkább már szánalomra méltó lesz.

No, mikor kezded az aprítást?

Mosolygós napot!



Oszd meg a Facebook-on

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése