Rólam mondták

"Ami tetszik abban, amit és ahogy csinálsz, hogy soha nem kérdőjelezed meg azt (vagy én nem tapasztaltam ilyet eddig), hogy az, amire valaki vágyik, amit célul tűzött ki, az "jogos-e". Ezt azért emelem ki, mert ezzel volt már egy negatív tapasztalatom."
Hidvéginé Dr Török Mária

2013. április 21., vasárnap

Segítség! Hová tűnnek az álmaim? – nem csak nőknek!



Véletlenek, vagy sokkal inkább a Jóisten keze nyomán belecsöppentem Vida Ágnes könyvbemutató sorozata tatai rendezvényének a szervezésébe: Üzletanyu születik

Ágiról kb. két éve hallottam először, az utóbbi hónapokban pedig mindenfelől a nevébe ütköztem. Gyakorlatilag azt is mondhatnám, egyenes út vezetett ahhoz, hogy egymásba botoljunk. :)

Ági már sokaknak segített babanevelési témákban, illetve abban, hogyan lehet gyermekek mellett is megállni a helyünket a munkaerőpiacon – valahogyan másképp, mint ami az embereknek általában először az eszébe jut.

Ági ugyan nem coach, de az a fajta pszichológus, aki jövőbe tekint, aki téged is előre visz lelkesedésével, látásmódjával, ötleteivel. Tehát coaching szemléletmódot képvisel. :)


Kihívások gyermekekkel

Olvasd tovább, ha neked is jól jönne a segítség, hogy egy nagy lépést tégy az álmaid felé!

Én és a keresztfiam


Az elmúlt napokat barátnőméknél töltöttem. Német férjjel, Németországban élnek, kis 2 éves keresztfiammal és annak 2 hónapos öccsével. Mivel a férje elutazott, engem kért meg, hogy segítsek, legyek mellette, ha tudok. Örömmel mentem, hiszen a távolság miatt így is nagyon ritkán látjuk egymást.
Ez alatt a néhány nap alatt a saját bőrömön tapasztaltam, hogy milyen sok kihívással is jár két pici gyerek, az egész család, no és a háztartás szervezése, rendben és egyben tartása.

Ha lebontjuk részfeladatokra, egyik sem nehéz: gyereket tisztába tenni, főzni, mosni, vasalni, stb.; sőt, sok része igazán élvezetes: játszani velük, sétálni a gyönyörű napsütésben, gyönyörködni jókedvükben, önfeledt játékukban és még sorolhatnánk, DE ez a nagyon más életritmus, mint amit előtte alkotó felnőttként éltünk, az, hogy most már legjobb esetben is csak harmadikok vagyunk a fontossági sorrend listán, (hiszen a gyerekek és a férj biztosan megelőz, de igazából még a háztartás is,) az, hogy a prioritási sorrend alapvetően borult fel, ez így összességében igenis kihívás.

Mivel barátnőmék nem terveznek harmadik babát – legalábbis egyelőre – ezért ő már azon kezd gondolkozni, hogyan tud felkészülni arra az időszakra, amikor a gyereknevelés mellé a munka is időt követel magának. És ily módon már most követel, hiszen ahhoz, hogy magabiztosan tudjon munkát találni, majd azt felelősséggel végezhesse, át kell ismételje a korábban tanultakat, használtakat és meg kell tanulja a legújabb trendeket, hiszen a szakma fejlődött a munkából kiesett években is.


Hogyan tud segíteni ebben a coach, a coaching…

…hogy megtaláld azt az egyensúlyt, ami mellett a gyermekeid és a férjed sem érzik hanyagolva magukat, ugyanakkor magadra, a te vágyaidra is jut időd?

Kezdjük azzal, hogy keresd meg azt az időt a napban, amikor azon jár az agyad, hogy milyen teendőid vannak mit is kellene főzni, ahhoz mit kell bevásárolni, kinek mire van szüksége, milyen programjaitok vannak, stb. Tehát amikor van időd GONDOLKOZNI és nem ötfelé figyelsz egyszerre.
Biztosan van erre 20-30 perced naponta. Ha jól körülnézel, szerintem még egybefüggően is találsz ennyit.
Pl.: amikor tolod a gyerkőcöket a játszótér felé, amikor ők ott önfeledten játszanak és neked csak arra kell figyelned, hogy le ne essen a mászókáról, vagy amikor alszanak és te kivételesen nem alszol velük, hanem főzöl/mosol/takarítasz, de ilyen lehet az is, amikor leültök közösen mesefilmet nézni. Nagyobb gyerekeknél könnyebb lehet, hiszen ők már óvodába, iskolába járnak, nincsenek mindig melletted. Ott pl. alkalmas lehet az út, amíg értük mész.


Segíts magadon, az Isten is megsegít

Legalább heti háromszor használd fel ezt a 20-30 percet arra, hogy ne a fent említett teendőkön gondolkodj, hanem MAGADON! Min is?

-          Első körben azon, hogy mik a te erősségeid. Miben vagy te igazán jó. Készségeid, tapasztalataid, pozitív tulajdonságaid. Figyelem! Csak a pozitívumokat! Szedj össze legalább 15-öt. A te érdeked, nem az enyém! :) Gondolj minden életterületedre: otthon, a háztartás vezetése közben, a gyermekeiddel, férjeddel, szüleiddel, barátaiddal való kapcsolataidban; a munka területén, korábbi munkahelyeiden; amikor tanulsz valamit – akár iskolai keretek között, akár másképp; a hobbidban; stb.
Ha magadtól nem jön össze a 15, akkor gondolj bele abba is, hogy mit mondanának rólad mások: férjed, a gyerekeid, szüleid, barátaid, volt főnököd, volt munkatársaid, stb. DE továbbra is csak a pozitívumokat!
Természetesen ne állj meg 15-nél, ha elkapott a hév! ;) A legjobb lenne, ha le is írnád, de ne legyünk telhetetlenek, először örüljünk, ha sikerült rászánnod azt a 15-20 percet, ami ehhez szükséges.

-          Aztán a következő 20-30 percedben gondold át azt, hogy mikor voltál már te hasonló helyzetben. Amikor hasonló érzéseid, gondolataid voltak valamely feladatod, vagy egy új élethelyzet előtt-közben. Keress többet is, biztosan van. Gondold át, hogy mit tettél akkor és hogy az a módszer bevált-e. Itt lehet sikeres és sikertelen esetekre is gondolni. Használd fel azokat a tapasztalatokat most is. Amit akkor tettél és bevált, az működhet most is. Ami akkor nem vált be, azzal valószínűleg mos sem érdemes próbálkozni. A negatív tapasztalat is hasznos! Tudod, hogy legközelebb mire ne pazarolj energiát hasonló esetben! Biztosan volt már neked is olyan, amikor valamilyen társasjátékban a taktikád nem vált be. Bizonyára nem alkalmaztad azt többet. Ha valami viszont bejött, azt biztosan használtad még többször is. Ugyanez a módszer az élet nevű társasjátékban is!

-          Ha ezzel is megvagy, akkor a következő napon azt gondold át, hogy milyen sokan is vannak melletted abban, hogy te is sikeres légy! Mindenki számít, aki bármilyen módon támogat! Az anyósod is, ha csak azzal is, hogy juszt is be akarod neki bizonyítani, hogy képes vagy gyereket nevelni és karriert építeni egyszerre! :) Az is, aki fizikailag segít, pl. vigyáz néha a gyerekekre, az is, aki jó tanácsokat ad, vagy jó ötleteket, az is, aki csak lelkileg támogat és együtt örül a sikerednek. Ugye, hogy így már milyen sokan vannak? :)
Képzeld magad elé mindegyikőjük arcát, amint látnak téged, amint sikeres vagy mindabban, amit elterveztél. Egyesével. Pár másodpercig lásd magad előtt a férjed, édesanyád, anyósod, a legjobb barátnőd, a második számú legjobb barátnőd, a testvéred, a másik testvéred, a sógornőd, stb., amint visszamosolyognak rád, a boldog és életével elégedett anyukára! Mindenkit egyesével pár másodpercig! Tehát összesen 1-2 percet is igénybe vehet! A gyermekeidet se hagyd ki! Gondolj bele, ők mennyire örülnek egy boldog anyunak!

-          Bizonyára lehetőség is van több is a fejedben, amire már gondoltál. Ha csak röviden átsuhant az agyadon valamikor, most bányászd elő és ragadd meg. Minden apró ötletet, amit tehetnél a saját vágyaid érdekében. Bármilyen képtelenségnek, őrültségnek, bolondságnak, lehetetlennek is tűnik elsőre. Forgasd meg a gondolataidban egyesével néhány percig.
o   Mi lehet a legrosszabb, ami történhet, ha kipróbálod egyiket is, másikat is?
o   Milyen előnye van annak, ha kipróbálod?
o   Milyen akadálya van annak, hogy kipróbáld?
o   Hogyan győzhetőek le ezek az akadályok? Itt próbáld meg sok-sok kicsi, apró lépésre bontani az akadály legyőzéséhez vezető utat.

-          Gondold át az értékrendedet: mi is az, ami neked igazán fontos az életben: gyerekek, férj, nagyobb család, barátok, munka, pénz, vagyon, siker, karrier, fejlődés, tanulás, egészség, mozgás, hit, spiritualitás, szeretet, hobbi, kikapcsolódás, szabadidő, művészet, stb.? A jelen pillanatodban és hosszútávon egyaránt. Ha ezt egy fél év múlva gondolod át, már nem biztos, hogy ugyanígy látod, de az normális. Ne gondolkozz most azon, hogy vajon hogyan fog megváltozni az életed, mennyire lehet reális mindaz, amit elgondolsz.
o   Mi az, ami a legfontosabb, a második legfontosabb és így tovább akkor, ha minden úgy alakul a jövőben, ahogy tervezed?
o   Mindaz, amit még napokkal ezelőtt, mielőtt még az erősségeidet vetted szemügyre, el akartál érni, az még most is ugyanolyan fontos?
o   Hozzájárul annak az álomnak a megvalósulása mindahhoz, amit az életedben igazán fontosnak tartasz?

-          Ha ezzel is megvagy, valószínűleg látod már magad előtt az első lépést, de akkor is gondold át még azt is, kérlek, hogy mi változott benned ezekben a napokban. Honnan indultál, mi játszódott le benned és hova jutottál. Sokszor ebben a fázisban születnek még a nagy ötletek! :)

Két kérésem van:
  1. maximum két nap teljen el az egyes fázisok átgondolása között és
  2. az egyes fázisokat egy napon belül – lehetőleg egybefüggő 20-30 percen belül – gondold át.

Ha leülünk egy folyamatban, ott 30-40 perc alatt túlvagyunk az egészen, ezért a napi 20-30 perc gondolkodós idő bőven elég kell legyen az egyes fázisokra. Még akkor is, hogy ha ott lennék melletted, akkor természetesen sok löketet tudnék adni, fel tudnám hívni a figyelmedet a félszavaid mögött rejtőző jelentős ötletekre, átlendíthetnélek a holtpontokon és hozzá tudnék tenni a gondolataidhoz, tehát ezek miatt is gyorsabbak lehetnénk együtt.


Vida Ágnes ingyenes előadása Tatán – ÜZLETANYU SZÜLETIK

Ha pedig mindezt végiggondoltad már, akár a bejegyzésem, akár más hatására, akkor gyere el Vida Ágnes tatai előadására, hogy a következő lépésekben most ő adhasson segítséget neked:



Az előadáson való részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!
További információk és regisztráció: www.uzletanyu-szuletik.hu

Szeretettel várunk akkor is, ha nem vagy kisgyermekes anyuka, de érdekelnek a vállalkozás indításának fortélyai!


Helyszín:
OSCAR Bár és Étterem különterme
Tata, Ady Endre út 13.
Zsigmond Király Udvar, III. lh. 1. emelet


Szervezők:
Vida Ágnes -
   www.uzletanyu-szuletik.hu
   www.facebook.com/vidaagi
   www.gazdagmami.hu
   www.kismamablog.hu

Grúber Cecília -
   www.facebook.com/gruber.cecilia

Oscar Bár és Étterem, Tata, akik a különtermüket biztosítják -
   www.oscarbartata.hu
   www.facebook.com/pages/Oscar-Bar-és-Étterem

Széles Anikó - Iránytű Coaching -
   www.iranytucoaching.blogspot.hu
   www.facebook.com/IranytuCoaching
   www.kerdoivkesziteskisvallalkozasoknak.blogspot.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése