Rólam mondták

"Ami tetszik abban, amit és ahogy csinálsz, hogy soha nem kérdőjelezed meg azt (vagy én nem tapasztaltam ilyet eddig), hogy az, amire valaki vágyik, amit célul tűzött ki, az "jogos-e". Ezt azért emelem ki, mert ezzel volt már egy negatív tapasztalatom."
Hidvéginé Dr Török Mária

2013. július 12., péntek

Milyen munka való nekem? – az álommunkahely



Remélem, hogy elkészült a legalább 30-40 elemet tartalmazó listád. Végül hagytam rá időt bőven, amiért bocsánatot kérek! (Azt kell mondjam, hogy túlvállaltam magam az elmúlt két hétre és egyszerűen nem maradt már agyam a blogbejegyzés elkészítésére.) De remélem, hogy kihasználtad ezt az ajándékba kapott plusz időt és már tökéletesen tisztában vagy vele, hogy mely képességeidet szeretnéd és tudod hasznosítani egy olyan munkában, amelyre igazán vágysz.
No de álljunk meg egy szóra.


Azt tudod, hogy milyen munkára vágysz igazán?

Ha módomban állna most mindenkinek személyesen feltenni ezt a kérdést, gyanítom, hogy legalább 80%-ban rávágtátok volna, hogy „persze, hogy tudom”.

Forrás: http://pmsz.org/hu/kutatasok/állás-piaci-report-2008a-magyarok-álláskeresési-szokásai

Kiegészítésképpen elhangozna még néhány jelző:
  • olyat, ami sokat fizet
  • olyat, ahol keveset kell dolgozni – vagy még inkább mindkettő egyszerre, ugye? ;)
  • olyat, ami kihívást jelent
  • olyat, ahol jó a kapcsolat a munkatársakkal
  • stb.

Vagy még inkább ilyen kiegészítéseket hallanék:
  • ne kelljen könyörögni némi fizetésemelésért
  • ne kelljen beleszakadni a munkába
  • ne nekem kelljen mindent kitalálni
  • ne tegyenek keresztbe egymásnak a kollégák
  • ne, ne, ne…


Én, a Jótündér

Játsszunk egy kicsit a gondolatokkal. Tegyük fel, hogy én vagyok a Jótündér, aki teljesíti a kívánságodat és garantálja, hogy például sok pénzed lesz és mindezért keveset kell dolgozni.
Ezt kérted, ezt kapod! De a többi körülmény, ami a munkádban és a munkahelyen körbevesz, az lesz amilyen lesz, hiszen arról nem szólt a kívánságod. Például:
Van egy sablon, vagy egy folyamatleírás, amely meghatározza, hogy mit kell tenned minden áldott nap például ugyanolyan típusú számadatokkal vagy ugyanolyan típusú munkadarabokkal és ezen kívül soha semmi más dolgod nem lesz. De ugye, hogy teljesüljön az a kívánságod is, hogy keveset kell dolgozni, az egyes munkafázisokat óránként tudod elvégezni és mindössze 5 percig tartanak. Az ugyebár egy 8 órás munkanapban 8*5=40 percnyi munka lenne. Mindezt sok pénzért, hiszen úgy kívántad! Ez volna a tuti, igaz? Erre vágytál!
De a vállalat szabályzata azt is tartalmazza, hogy ha éppen nincs munka, akkor is a gép (számítógép, gyártósor, stb.) előtt kell ülni/állni, mert ha éppen megérkezik valami teendő, annak azonnal neki kell állni és mielőbb be kell fejezni. A számítógépen az internetet is letiltják, hiszen nem szükséges a munkád elvégzéséhez (én dolgoztam már ilyen helyen!).
A munkatársak azonban valami olyan munkát végeznek, amit ha nem tesznek minden egyes másodpercben, akkor hosszú túlóra vár rájuk, ezért még a mosdóba is csak napi kétszer járnak ki, egy szót sem szólnak senkihez és annyira el vannak merülve a gondolataikban és gondjaikban, hogy egy mosoly nem sok, de még annyi sem futja tőlük.

Jótündérként jogomban állna ilyen helyre csöppenteni téged, hogy teljesítsem a kívánságod? Miért ne? A Jótündér – ahogy Isten sem – nem attól jó, hogy a ki nem mondott kívánságaidat is kitalálja. Hanem attól, hogy abban segít, hogy folyamatosan fejlődhess – leginkább emberségben, szeretetben, józan ítélőképességben, alázatban, szelídségben, jóságban és hasonló jó tulajdonságokban. Ehhez sokszor próbák, más néven kísértések vezetnek, amelyekből levonva a megfelelő tanulságokat legközelebb – akár egy sokkal fontosabb élethelyzetben – óriási eredmények kerekedhetnek: siker, nyugodt élet, biztonság, saját életed irányítása.

De ha a fenti példára nem csak legyintesz, hogy „ááá, ilyen úgysincs”, hanem megérted az üzenetét, akkor egy próbát máris megspóroltál magadnak. Akkor nem kell, hogy egy, vagy akár több hasonló helyzetbe kerülve vond le saját magad számára a tanulságokat, hogy hogyan lehetne elkerülni még egy ilyen helyzetet, hanem már most, az előtted álló változásnak is olyan eredménye lesz, amelyre mindig is vágytál: a siker, a nyugodt élet, a biztonság, a saját életed irányítása.


Mi a tanulság, mi az üzenet?

Ahhoz, hogy biztosan olyan irányt vegyen a változás akár a jelenlegi munkahelyeden, akár egy új állásban, amelyet szeretnél, ahhoz nem elég egy-két szóval jellemezve tudnod, hogy milyen munkára vágysz! Azt nagyon pontosan, nagyon részletesen látnod kell.
Honnan tudna a főnököd pont olyan feladatokat adni neked, amelyre vágysz, pont úgy beszélni, kommunikálni veled, ahogy jólesik, pont olyan munkatársak közé tenni, akikkel jól kijössz/kijöhetsz, ha még te magad sem tudod, hogy milyen az?
Munkakeresésénél is: honnan tudná az interjúztató, hogy te tényleg megfelelsz a betöltendő pozíció minden – az álláskiírásban kiírt és ki nem írt – feltételének, ha még te magad sem tudod, hogy mi a legfontosabb neked a munkakörülményeidben?


„Találj valamit, amit szeretsz csinálni, és akkor soha többé nem kell majd dolgoznod az életedben.”


A következő fontos feladatod tehát az, hogy a lehető legrészletesebben megfogalmazd magadnak azt, hogy milyen munkát, munkahelyet, munkakört, munkatársakat szeretnél. Tedd mindezt úgy, mintha egy filmhez írnál forgatókönyvet.

Tudja nagyon pontosan az elképzelésedet mindenki, aki a film elkészítésében részt vesz:
  • a díszlettervező és a jelmeztervező a külső körülményeket
hol van a hely; amikor belépsz az épületbe, az milyen; van-e recepció, az hogy néz ki; a folyosó(k), ami(ke)n közlekedned kell, milyen(ek); milyen a szűken vett munkakörnyezeted berendezése, a rendelkezésedre álló eszközök: az irodád, íróasztalod / a gyár, gyártósor / a terep / az üzlethelyiség, stb.
  • az operatőr a legfontosabb, láttatni kívánt részleteket
jelenlegi értelemben: elég, ha csak a számodra igazán fontos körülményeket írod le, de azokat nagyon pontosan, alaposan
  • a színészek a karakterük minden tulajdonságát, feladatát
ezek lesznek alapvetően azok a képességeid, amelyeket az előző bejegyzésem szerint végigvettél, és ide írhatod azt is, hogy milyen kollégákat, milyen főnököt szeretnél 
  • a hangtechnikusok, zeneszerzők is ismerjék az elképzelésedet
milyen hangokat szeretnél hallani, pl.: legyen/lehessen zene vagy a madárcsicsergést is meg lehessen hallani, stb.
  • a rendező a cselekményt
jelen esetben azt, hogy hogyan zajlik egy napod, heted, milyen jellegű feladatokat kell végezned, kikkel kell együttműködnöd, kapcsolatot tartanod, mindezek ellátásához mely tulajdonságaid, képességeid szükségesek

„A jó forgatókönyvíró aprólékos, pontos, nagyon jó megfigyelő, aki ráadásul sosem szűnik meg ezeket a tulajdonságait használni és kamatoztatni.”

Légy te is jó forgatókönyvíró, aki azt fogalmazza meg nagyon precízen és aprólékosan, hogy milyen legyen a film, nem pedig azt, hogy milyen ne legyen!

Nem biztos, hogy minden fentebb felsorolt részlet fontos neked, és lehet, hogy lesz olyan, amit én nem említettem, de te fontosnak tartasz. Alakítsd a te igényeidhez a forgatókönyvet is! Ha a célod az, hogy a vágyott munkát végezhesd, akkor légy reális, de ne félj! Az a szemlélet, hogy „ááá, ilyen úgysem létezik”, az nem vezet sehová.

Ha meg sem próbálod, biztosan nem sikerül, de ha odaállsz a rajthoz, még az is lehet, hogy nyersz! Mindenesetre hatalmas előnyre teszel szert a „versenytársaid” többségével szemben, hiszen te felkészültél a versenyre – amit a többség nem tesz! És ha felkészülsz, akkor lesz olyan verseny, amit meg is tudsz nyerni! Lehet, hogy először még nem az Olimpiát, az is lehet, hogy még nem is az Európa-bajnokságot. De az országos, a megyei vagy a városi versenyen már lényegesen nagyobb esélyekkel indulsz.
Légy magabiztos! Aki felkészült és a tehetségét a megfelelő helyen használja, az képes nyerni!


Írd le!

Biztosan észrevetted már, hogy a gondolataink össze-vissza cikáznak, sokszor el is felejtünk egy-egy jó ötletet, ha nem írjuk le. Persze azt hisszük, hogy alaposak voltunk, de ha leírjuk mindazt, ami a fejünkben van, akkor biztosan rájövünk arra, hogy valami kimaradt.
Ha például elmeséled valamely gondolatban megfogalmazott tervedet a barátaidnak, családodnak, biztos, hogy sok-sok kérdést tesznek fel, – ahányan vannak, annyi félét, – amelyek jó részére nem tudod kapásból a választ. De ha leírod magadnak a gondolataidat, te lehetsz önmagad barátja. Nem is beszélve arról, hogy a papírt bármikor újra előveheted, hozzáírhatsz, átnézheted, újrarendezheted.

Írásban lassabbak vagyunk ugyan, de közben a gondolataink ugyanúgy cikáznak, viszont ilyenkor jobban odafigyelünk rájuk, hiszen csak arra a témára koncentrálunk. Ennek köszönhetően nyakon csíphetjük a legjobb ötleteinket is, amelyek néha elsőre extrémnek, bolondnak hangozhatnak, de igen sokszor a legfontosabbak és a legjobb megoldást rejtik.

Ezért biztatlak arra, hogy ha már most jár az agyad, ragadj meg gyorsan egy papírt és egy tollat, vagy nyiss ki egy új dokumentumot a számítógépeden és írj, amíg el nem fáradsz. Aztán vedd elő újra és újra a papírod egészen addig, amíg nem lesz forgatásra kész a forgatókönyved! Ha elakadsz, bármikor visszatérhetsz, vagy még jobb, ha mindig a kezed ügyében tartasz egy íróeszközt, hogy nehogy lemaradj a saját gondolataidról. Jó munkát!


Széles Anikó
coach, piac- és közvéleménykutató
 
+36-20-421-1371
aniko.szeles@gmail.com
Skype: iranytuaniko



Ui: A sorozatnak még nincs vége. Legközelebb abban segítek, hogy hogyan tudod megtalálni vagy megteremteni (ha a jelenlegi munkahelyeden maradsz) azt az álom munkahelyet, amelyről a forgatókönyved szól. Addig is, jó szórakozást a filmkészítéshez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése